Най-добрата диета при подагра: какво да ядете, какво да избягвате
Подаграта е вид артрит, възпалително състояние на ставите.
Хората с подагра изпитват внезапни и тежки пристъпи на болка, подуване и възпаление на ставите.
За щастие, подаграта може да се контролира с лекарства,хранителни добавки, подходяща за подагра диета и промени в начина на живот.
Тази статия разглежда най-добрата диета при подагра и кои храни да избягвате, подкрепени от изследвания.
Какво е подагра?
Подаграта е вид артрит, който включва внезапна болка, подуване и възпаление на ставите.
Почти половината случаи на подагра засягат големите пръсти, докато други случаи засягат пръстите, китките, коленете и петите.
Симптомите на подагра или "кризите" се появяват, когато в кръвта има твърде много пикочна киселина. Пикочната киселина е отпадъчен продукт, произвеждан от организма, когато той усвоява определени храни.
Когато нивата на пикочната киселина са високи, кристалите от нея могат да се натрупват във вашите стави. Този процес задейства подуване, възпаление и интензивна болка .
Пристъпите на подагра обикновено се случват през нощта и продължават 3-10 дни .
Повечето хора, които имат заболяване, изпитват тези симптоми, тъй като телата им не могат ефективно да премахнат излишната пикочна киселина . Това позволява на пикочната киселина да се натрупва, кристализира и утаява в ставите.
Други с подагра образуват твърде много пикочна киселина поради генетиката или грешка в диетата им .
Как храните влияят при подагра?
Ако имате подагра, някои храни могат да предизвикат подагрична криза, като повишат нивата на пикочната си киселина.
Тригерните храни обикновено са с високо съдържание на пурини, вещество, което се намира естествено в храните. Когато смилате пурините, тялото ви образува пикочната киселина като отпадъчен продукт .
Това не притеснява здравите хора, тъй като те ефективно отстраняват излишната пикочна киселина от тялото.Обаче хората с подагра не могат ефективно да премахнат излишната пикочна киселина. По този начин диетата с високо съдържание на пурини може да позволи на пикочната киселина да се натрупа и да причини подагрична криза.
За щастие, изследванията показват, че ограничаването на храни с високо съдържание на пурин и приемането на подходящи лекарства и хранителни добавки може да предотврати пристъпите на подагра .
Храните, които често предизвикват пристъпи на подагра, включват червени меса, морски дарове, алкохол и бира. Те съдържат средно до високо количество пурини .
Има обаче едно изключение от това правило. Изследванията показват, че висококачествените зеленчуци не предизвикват пристъпи на подагра .
Интересното е, че подсладените с фруктоза и захар напитки могат да увеличат риска от пристъпи на подагра , въпреки че не са богати на пурини .
Вместо това те могат да повишат нивата на пикочната киселина, като ускорят някои клетъчни процеси .
Например, проучване, включващо над 125 000 участници, установи, че хората, които консумират най-много фруктоза, имат 62% по-висок риск от развитие на подагра .
От друга страна, изследванията показват, че млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, соеви продукти и добавки с витамин С могат да помогнат за предотвратяване на подагричните кризи, чрез намаляване на нивата на пикочна киселина в кръвта .
Пълномаслените и високомаслени млечни продукти изглежда не влияят на нивата на пикочната киселина .
Какви храни трябва да избягвате?
Ако сте податливи на внезапни пристъпи на подагра, избягвайте главните виновници – храни , с високо съдържание на пурини.
Това са храни, които съдържат повече от 200 mg пурини на 100 грама.
Трябва също така да избягвате храни с високо съдържание на фруктоза, както и храни с умерено високо съдържание на пурин, които съдържат 150–200 mg пурини на 100 грама. Те могат да предизвикат пристъп на подагра.
Ето няколко основни висококачествени храни, умерено висококачествени храни и високофруктозни храни, които трябва да избягвате :
-Всички месни органи: Те включват черен дроб, бъбреци, тимусна жлеза и мозък
-Месо от дивеч: фазан, еленско месо
-Риба: Херинга, пъстърва, скумрия, риба тон, сардини, аншоа, пикша и други
-Други морски дарове: морски дарове, раци, скариди и хайвер
-Захарни напитки: Особено плодови сокове и газирани напитки
-Добавени захари: Мед, агаве нектар и високофруктозен царевичен сироп
-Дрожди: Хранителна мая, мая за бира и други добавки с мая
Освен това трябва да се избягват рафинираните въглехидрати като бял хляб, торти и бисквитки. Въпреки че не са с високо съдържание на пурини или фруктоза, те са с ниско съдържание на хранителни вещества и могат да повишат нивата на пикочната ви киселина.
Какви храни трябва да ядете?
Въпреки, че благоприятната за подагра диета елиминира много храни, все още има много храни с ниско съдържание на пурини, на които можете да се насладите.
Храните се считат за ниско-пуринови, когато имат по-малко от 100 mg пурини на 100 грама.
Ето някои храни с ниско съдържание на пурини, които по принцип са безопасни за хора с подагра :
-Плодове: Като цяло всички плодове са позволени при подагра. Черешите дори могат да помогнат за предотвратяване на кризите чрез понижаване на нивата на пикочна киселина и намаляване на възпалението .
-Зеленчуци: Всички зеленчуци са позволени, включително картофи, грах, гъби, патладжани и тъмнозелени листни зеленчуци.
- Бобови растения: Всички бобови растения са позволени, включително леща, боб, соя и тофу.
-Ядки: Всички ядки и семена.
-Пълнозърнести храни: Те включват овес, кафяв ориз и ечемик.
-Млечни продукти: Всички млечни продукти са безопасни, но млечните продукти с ниско съдържание на мазнини изглеждат особено полезни
-яйца
-Напитки: Кафе, чай и зелен чай.
- Билки и подправки: Всички билки и подправки.
-Масла на растителна основа: кокосово, маслиново и ленено масло.
Храни, които можете да консумирате умерено
Освен вътрешни органи, дивеч и някои риби, повечето меса могат да се консумират умерено. Трябва да се ограничите до 115–170 грама от тях няколко пъти седмично .
Те съдържат умерено количество пурини, което се счита за 100–200 mg на 100 грама. По този начин, яденето на твърде много от тях може да предизвика пристъп на подагра.
- Месо: Те включват пилешко, говеждо, свинско и агнешко.
- Други риби: Прясна или консервирана сьомга обикновено съдържа по-ниски нива на пурини от повечето други риби.
Меню, подходящо за подагра, за една седмица
Спазването на благоприятна за подагра диета ще ви помогне да облекчите болката и подуването, като същевременно ще предотвратите бъдещи кризи.
Ето примерно меню, подходящо за подагра за една седмица.
понеделник
-Закуска: овес с кисело мляко и 1/4 чаша (около 31 грама) плодове.
-Обяд: Салата от киноа / повече информация за киноа, може да прочетете на - www.orfcvete.bg/bg/product/435-kinoa-byala-peru-250-gr-/ с варени яйца и пресни зеленчуци.
-Вечеря: Пълнозърнести макаронени изделия с печено пиле, спанак, чушки и нискомаслено фета сирене.
вторник
-Закуска: Смути с 1/2 чаша (74 грама) боровинки, 1/2 чаша (15 грама) спанак, 1/4 чаша (59 мл) кисело мляко и 1/4 чаша (59 мл) мляко с ниско съдържание на мазнини.
-Обяд: Пълнозърнест сандвич с яйца и салата.
-Вечеря: пържено пилешко месо и зеленчуци с кафяв ориз.
сряда
-Закуска: Нощен овес / овес, който е кисне 2-3 часа в мляко или от вечерта, за сутринта/ - 1/3 чаша (27 грама) валцован овес, 1/4 чаша (59 мл) кисело мляко, 1/3 чаша (79 мл) мляко с ниско съдържание на мазнини, 1 супена лъжица (14 грама) семена от чиа, 1 / 4 чаша (около 31 грама) плодове и 1/4 ч. Л. (1,2 мл) екстракт от ванилия. Оставете да престоят една нощ.
-Обяд: Нахут и пресни зеленчуци в пълнозърнести тортили.
-Вечеря: печена сьомга с аспержи и чери домати
четвъртък
-Закуска: Пудинг от семена от чиа - 2 с. Л. (28 грама) семена от чиа / информация за чиа, може да намерите на - www.orfcvete.bg/bg/product/437-semena-ia-erna-250-gr-/, 1 чаша (240 мл) кисело мляко и 1/2 ч. Л. (2,5 мл) екстракт от ванилия с нарязани плодове по ваш избор. Оставете да престоят една нощ в бурканче.
-Обяд: сьомга със салата.
-Вечеря: Киноа, спанак, патладжан и салата с фета.
петък
-Закуска: френски тост с ягоди.
-Обяд: Пълнозърнест сандвич с варени яйца и салата.
-Вечеря: Пържени тофу и зеленчуци с кафяв ориз.
събота
- Закуска: гъби и фритата от тиквички.
-Обяд: пържено тофу и кафяв ориз.
-Вечеря: Домашни пилешки бургери със свежа салата.
неделя
-Закуска: Омлет от две яйца със спанак и гъби.
-Обяд: Нахут и пресни зеленчуци в пърнозърнести тортили
-Вечеря: Бъркани яйчни тако - бъркани яйца със спанак и чушки с пълнозърнести тортили.
Други промени в начина на живот, които можете да направите
Освен диетата ви, има няколко промени в начина на живот, които могат да ви помогнат да намалите риска от атаки на подагра и подагра.
Отслабнете
Ако имате подагра, носенето на излишно тегло може да увеличи риска от подагрични кризи
Това е така, защото наднорменото тегло може да ви направи по-устойчиви на инсулин, което води до инсулинова резистентност. В тези случаи тялото не може да използва инсулина правилно, за да отстрани захарта от кръвта. Инсулиновата резистентност също насърчава високите нива на пикочна киселина .
Изследванията показват, че отслабването може да помогне за намаляване на инсулиновата резистентност и понижаване на нивата на пикочната киселина .
Избягвайте краш диетата - тоест се опитвате да отслабнете много бързо, като ядете много малко. Изследванията показват, че бързата загуба на тегло може да увеличи риска от пристъпи на подагра.
Правете упражнения
Редовните упражнения са друг начин за предотвратяване на пристъпи на подагра.
Упражненията могат да ви помогнат не само за да поддържате здравословно тегло, но също така може да поддържа по-ниски нивата на пикочната киселина .
Едно проучване при 228 мъже установило, че тези, които бягат ежедневно повече от 8 км, имат 50% по-нисък риск от подагра. Това отчасти се дължи и на носенето на по-малко тегло.
Останете хидратиран
Хидратирането може да помогне за намаляване на риска от пристъпи на подагра.
Това е така, защото адекватният прием на вода помага на тялото да отстрани излишната пикочна киселина от кръвта, като я промива с урината
Ако тренирате много, тогава е още по-важно да останете хидратирани, защото може да загубите много вода чрез потта.
Ограничете приема на алкохол
Алкохолът често отключва пристъпи при подагра
Това е така, защото тялото може да даде приоритет на премахването на алкохола пред премахването на пикочната киселина, оставяйки пикочната киселина да се натрупва и да образува кристали (38).
Едно проучване, включващо 724 души, установи, че пиенето на вино, бира или алкохол увеличава риска от подагрични кризи. Една до две напитки на ден увеличават риска с 36%, а две до четири напитки на ден го увеличават с 51% .
Опитайте добавка с витамин С
Изследванията показват, че добавките с витамин С могат да помогнат за предотвратяване на пристъпи на подагра чрез понижаване на нивата на пикочна киселина .
Изглежда, че витамин С помага на бъбреците да отстранят повече пикочна киселина в урината .
Изследванията за добавки с витамин С при подагра са нови, така че са необходими още изследвания, преди да могат да се правят силни заключения.
Подаграта е вид артрит, включващ внезапна болка, подуване и възпаление на ставите.
За щастие има диетата, подходяща за подагра,която може да помогне за облекчаване на нейните симптоми.
Храни и напитки, които често предизвикват пристъпи на подагра, включват органични меса, дивеч, някои видове риба, плодов сок, захарни газирани напитки и алкохол.
От друга страна, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, соеви продукти и нискомаслени млечни продукти могат да помогнат за предотвратяване на подагричните кризи ,чрез понижаване нивата на пикочната киселина.
Няколко други промени в начина на живот, които могат да помогнат за предотвратяване на пристъпи на подагра, включват поддържане на здравословно тегло, упражнения, поддържане на добра хидратиратация на организма, пиене на по-малко алкохол и евентуално прием на добавки с витамин С / повече за витамин С на www.orfcvete.bg/bg/product/127-vitamin-c-shipka-450-mg-100-kapsuli-bioherba-/
Дефицитът на някои витамини може да провокира пристъп. дефицитът на пантотенова киселина / витамин В5 / води до образуване на излишни количества пикочна киселина. Недостигът на витамин А може да провокира подагра.