0898/ 608 703 info@orfcvete.bg гр.Варна ул. Генерал Колев 104 / зад кметство Приморски/ Работно време : Пн - Пт 9:30 до 18:30 ч Сб - Нд почивни дни |
Как да боядисаме Великденските яйца със естествени, натурални билки и подправки? За един незабравим Великден ! Боядисването на яйцата за Великден за мен стана безкрайно по-забавно, след като изхвърлих химическите бои в полза на естествените , направени от билки, растения и подправки . Изборът на естествени багрила над базираните на петрол химически бои изисква малко повече планиране, подготовка и търпение. Естествените багрила могат да бъдат по-променливи, но резултатът от характера и красотата на естествено боядисаните яйца заслужава положените допълнителни усилия. Някои обикновени кулинарни подправки са добре известни като багрилно вещество за яйца, като люспи от лук, куркума и червено зеле. С тях се постигат фантастични резултати. Добавянето на стипца към готовия разтвор помага на цвета да проникне в яйцето. Белият оцет (оцетна киселина) променя рН на разтвора на боята и по този начин се отразява на цвета на боята. (Griffin Dyeworks, 2012) Допълнителна информация за стипца може да намерите тук Яйчената черупка съдържа 95% калциев карбонат и има тънък най-външен слой, който запечатва порите в черупката, за да се предотврати навлизането на бактерии в яйцето и да се намали загубата на влага. За да подобрим способността на багрилото да прилепне към повърхността на яйцето, е необходимо да премахнем това покритие със сапунена вода или оцет. Добавянето на отцетна киселина към самата багрилна баня също ще помогне. Калцевият карбонат реагира с киселинното багрило (което се доказва от мехурчетата от въглероден диоксид, образуващи се в корпуса), което позволява на цвета да проникне в черупката по време на процеса на свързване с водород. За да получим ясни цветове на естествените багрила, добре е да използваме бели яйца. От друга старана използването на бежови или кафяви яйца ще придаде хубава дълбочина или вариация на тези цветове. Хибискусът, червеното зеле, лавандуловите цветя, виолетовите цветя и брошът ще създадат великолепни и неочаквани цветове! https://www.orfcvete.bg/bg/ Ето какво работи: Хибискусът и червеното зеле създават зашеметяващ цвят - от червено -синьо до тюркоазено яйце. Лавандуловите цветя със стипца и виолетови цветя с оцет създават тревисто-зелени цветове, които често са толкова неуловими с естествени бои. Повече за лавандулата, кликнете ТУК Люспите от стар лук и куркума създават богати портокали и жълти цветове, докато комбинация от лайка и цвят от невен с оцет създават най-интригуващата зеленикаво-жълта багра. Можете или да обвиете всяко яйце в люспи, да залепите разни листенца и цветенца, които да се отпечатат, да обвиете яйцето в скъсан дамски тънък чорап, където да притиснете листенца и други форми, или просто да сложите люспите в съда с яйца. И тук боичките се варят наравно с яйцата, но ги оставих да преседят още 15-тина минути след като ги свалих от огъня. И тук важи правилото, че колкото по-дълго престояват – толкова по-наситен става цветът. Можете да получите от жълто, през различни нюанси на наситено оранжево, та до кафяво. Изключително ефикасна боичка. Трябва да се пробва какъв ли цвят ще докарат люспите на червения лук. Повече информация за лайката, кликнетеТУК Повече информация за невена, кликнете ТУК Повече информация за куркумата може да намерите ТУК За оранжев цвят – използвайте настъргани моркови.
Как да боядисвам Великденските яйца по естествен начин ?За цвят от бордо и цвят лилав използвайте цвекло. За червен цвят – кора от върба, билката брош. Повече за кора от върба, натисни ТУК Повече за корен от брош, натисни ТУК Виолетов цвят – сок от малини или домашно червено вино. За получаване на син цвят – листа от червено зеле. За оранжев цвят – домашен червен пипер. За кафяво – зелен цвят - листа от спанак или коприва. orfcvete.bg Естествена ,натурална рецепта за оцветяване на яйца: Съставки: - 1 ½ чаени чаши вода - Растителен материал по избор (2 супени лъжици подправки / прахове, 4 супени лъжици сушени листа / цветя или 1 чаша нарязан плод / зеленчук) - 1 чаена лъжичка стипца или 1 супена лъжица оцет - Добавяне на яйцата Яйцата се варят заедно с другите съставки / 12 мин. За средна големина яйца и 15 мин.за по-едрите яйца/. Всеки цвят се вари заедно с яйцата в отделен съд, След изключване на котлона , яйцата престояват в билковия разтвор от 30-40 мин. до 1-2 часа / проверяваме ги на всеки 15 мин./ в зависимост от интензивността на оцветяване, която целим. Като допълнителна декорация, можем да използваме семена и варива. Чудесен ефект се получава със ситни семенца на чия, киноа, червена леща и варива. Използвайте белтък за залепване. Намазаните участъци на яйцата се овалват в семенцата или се поставят с пинсета за по-детайлни декорации. orfcvete.bg Не забравяйте да полирате готовите яйца с растителна мазнина, за да заблестят. Подредете ги в кошничка или поднос, украсете трапезата и се порадвайте на пролетните празници! Oтделете време за себе си , за размисъл и приятни емоции, за да изживеете красотата на Възкресението! Желая Ви весели, цветни, радостни и светли празници ! Благодаря ви, че споделяте тази статия чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, които имат нужда от нея! |
Меню Начало За нас Контакти |
Полезна информация Здравна енциклопедия Как да поръчам? Доставка Политика за защита на личните данни |
Категории Хранителни добавки Еликсирите на д-р Бах Тинктури ВСИЧКИ ПРОДУКТИ |
/зад кметствоПриморски/ тел.: 0898/ 608 703 info@orfcvete.bg |
МОЖЕ ДА ПЛАТИТЕ С | COPYRIGHT © 2024 |