човека
От векове ленените семена са ценени заради своите здравословно-защитни свойства.
Всъщност Карл Велики заповядвал на поданиците си да ядат ленени семена за по-добро здраве. Затова не е чудно, че те придобили името Linum usitatissimum, което означава „най-полезният“.
В наши дни ленените семена се появяват като „супер храна“, тъй като все повече научни изследвания сочат техните ползи за здравето.
Ето 10 ползи за здравето от ленените семена, които са подкрепени от науката.
1.Ленените семена сa богати на хранителни вещества
Отглеждани от началото на цивилизацията, лененото семе е едно от най-старите култури. Има два вида, кафяво и златисто, които са еднакво питателни.
Типичен размер на сервиране за смлени ленени семена е 1 супена лъжица (7 грама).
Само една супена лъжица осигурява добро количество протеини, фибри и омега-3 мастни киселини, в допълнение към това, че е богат източник на някои витамини и минерали.
Една супена лъжица смлени ленени семена съдържа следното (1):
· Калории: 37
· Протеин: 1,3 грама
· Въглехидрати: 2 грама
· Фибри: 1.9 грама
· Обща мазнина: 3 грама
· Наситени мазнини: 0,3 грама
· Мононенаситени мазнини: 0,5 грама
· Полиненаситени мазнини: 2,0 грама
· Омега-3 мастни киселини: 1597 mg
· Витамин В1: 8% от необходимата дневна доза
· Витамин В6: 2% от необходимата дневна доза
· Фолат: 2% от необходимата дневна доза
· Калций: 2% от необходимата дневна доза
· Желязо: 2% от необходимата дневна доза
· Магнезий: 7% от необходимата дневна доза
· Фосфор: 4% от необходимата дневна доза
· Калий: 2% от необходимата дневна доза
Интересното е, че ползите за здравето от ленените семена се дължат главно на омега-3 мастните киселини, лигнаните и фибрите, които съдържат.
2. Ленените семена са с високо съдържание на омега-3 мазнини
Ако сте вегетарианец или не ядете риба, ленените семена могат да бъдат най-добрият ви източник на омега-3 мазнини.
Те са богат източник на алфа-линоленова киселина (ALA), най-вече растителна омега-3 мастна киселина .
ALA е една от двете основни мастни киселини, които човек трябва да получава от храната, тъй като нашето тялото не ги произвежда.
Проучванията върху животни показват, че ALA в ленените семена предотвратява отлагането на холестерол в кръвоносните съдове на сърцето, намалява възпалението в артериите и намалява растежа на тумора.
ALA се свързва и с по-нисък риск от инсулт.
3. Ленените семена са богат източник на лигнани, които могат да намалят риска от рак
Лигнаните са растителни съединения, които имат антиоксидантни и естрогенни свойства, и двете могат да помогнат за намаляване на риска от рак и подобряване на здравоссловното състояние на човека.Интересното е, че ленените семена съдържат до 800 пъти повече лигнани от другите растителни храни.Наблюдателни проучвания показват, че тези, които ядат ленени семена, имат по-малък риск от рак на гърдата, особено при жени след менопауза .
Освен това, според канадско проучване, включващо повече от 6000 жени, тези, които ядат ленени семена, са с 18% по-малка вероятност да развият рак на гърдата .
Въпреки това мъжете също могат да се възползват от яденето на ленени семена – намалява риска от рак на простатата.
Ленените семена също имат потенциал да предотвратят рак на дебелото черво и кожата при лабораторни и животински изследвания. Досега доказателствата сочат, че ленените семена са потенциално ценна храна в борбата с различните видове рак.
4. Ленените семена са богати на диетични фибри
Само една супена лъжица ленени семена съдържа 3 грама фибри, което е 8–12% от препоръчителния дневен прием за мъже и жени .
Нещо повече, ленените семена съдържат два вида диетични фибри - разтворими (20–40%) и неразтворими (60–80%).
Това фибро дуо се ферментира от бактериите в дебелото черво, натрупва изпражненията и води до по-редовни движения на червата.
От една страна, разтворимите фибри увеличават консистенцията на съдържанието на червата и забавят скоростта на храносмилането ви. Доказано е, че това помага за регулиране на кръвната захар и понижаване на холестерола .
От друга страна, неразтворимите фибри позволяват повече вода да се свързва с изпражненията, увеличава обема им и води до по-меки изпражнения. Това е полезно за предотвратяване на запек и за тези, които имат синдром на раздразненото черво или дивертикуларна болест .
5. Ленените семена могат да намалят нивото на лошия холестерол
Друго предимство за здравето на ленените семена е способността им да понижават нивата на лошия холестерол.
В едно проучване при хора с висок холестерол, консумирането на 3 супени лъжици (30 грама) ленено семе на прах дневно в продължение на три месеца понижава общия холестерол със 17% и "лошият" LDL холестерол с почти 20% .
Фибрите в ленените семена се свързват с жлъчните соли и след това се отделят от организма.
За да се попълнят тези жлъчни соли, холестеролът се изтегля от кръвта ви в черния дроб. Този процес понижава нивата на холестерола в кръвта.
6. Ленените семена могат да понижат кръвното налягане
Канадско проучване установи, че консумирането на 30 грама ленени семена всеки ден в продължение на шест месеца понижава систолното и диастоличното кръвно налягане съответно с 10 mmHg и 7 mmHg .
За тези, които вече са приемали лекарства за кръвно налягане, ленените семена понижават още повече кръвното налягане и намаляват броя на пациентите с неконтролирано високо кръвно налягане със 17%.
Въпреки че това може да изглежда незначително, намалението на кръвното налягане с 2 mmHg може да намали риска от смърт от инсулт с 10% и от сърдечно заболяване със 7%.
7. Съдържат висококачествен протеин
Ленените семена са чудесен източник на протеини на растителна основа . Лененият протеин е богат на аминокиселини като аргинин, аспарагинова киселина и глутаминова киселина .
Многобройни лабораторни и животински проучвания показват, че ленените протеини спомагат за подобряване на имунната функция, понижават холестерола, предотвратяват туморите и имат противогъбични свойства .
8. Ленените семена могат да помогнат за контрол на кръвната захар
Диабет тип 2 е основен здравен проблем в световен мащаб.
Характеризира се с високи нива на кръвна захар, в резултат на неспособността на организма да отделя инсулин или резистентността му.
Няколко проучвания са установили, че хората с диабет тип 2, които са добавяли 10–20 грама ленено семе в ежедневната си диета в продължение на поне един месец, са намалили нивата на кръвната захар с 8–20% .
Този ефект на понижаване на кръвната захар се дължи по-специално на съдържанието на ленени семена в неразтворимите фибри. Изследванията са установили, че неразтворимите фибри забавят отделянето на захар в кръвта и намаляват кръвната захар.
Като цяло ленените семена могат да бъдат полезно и питателно допълнение към диетата на хората с диабет.
9. Ленените семена помогат за контрол на теглото
Ако имате склонност да закусвате между храненията, може да добавите ленени семена към вашата напитка , за да предотвратите глад си.
Едно проучване установи, че добавянето на 2,5 грама екстракт от смлени ленени влакна към напитката намалява чувството на глад и цялостния апетит .
Чувствата за намален глад вероятно се дължат на съдържанието на разтворими фибри в ленените семена. Той забавя храносмилането в стомаха, което задейства множество хормони, които контролират апетита и осигуряват усещане за пълнота.
Съдържанието на диетични фибри в ленените семена може да подпомогне контрола на теглото чрез потискане на глада и увеличаване на чувството за ситост.
10. Ленените семена могат да бъдат универсалена храна
Ленените семена или лененото масло могат да се добавят към много общи храни.
Опитайте следното:
-Добавяте ги към вода и я пиете като част от ежедневния си прием на течности
-Масло от ленено семе като дресинг за салата
-Поръсете смлени ленени семена върху вашата гореща или студена зърнена закуска
-Смесването им в любимото ви кисело мляко
-Добавянето им в бисквитка, кифли, хляб или други тестени изделия
-Смесването им в коктейли, за да се сгъсти консистенцията
www.orfcvete.bg/bg/product/753-leneno-seme-natrosheno-proizhod-franciya-250-gr-/